Zar si mislio da će te tvornički tonirano staklo zaštititi?

S aspekta štetnog djelovanja UV zraka, automobil je jedno od najopasnijih mjesta. Sve više i više vremena provodimo u automobilu, naročito tada, kada tijekom ljeta krećemo na duža putovanja, ili svakog vikenda putujemo na viksu. U vozilu su i vozač i putnici u relativno malom prostoru okruženi velikim staklenim površinama, koje su izložene djelovanju sunčevih zraka, što znači i štetnih UVA zraka, a i propuštaju ih.

Tvornički tonirana automobilska stakla zaustavjaju UVB zrake, ali ne i UVA zrake koje propuštaju, a upravo one mogu biti uzročnici na pr. melanoma ili karcinoma kože. Kod nekoliko najnovijih tipova automobila, prednje vetrobransko staklo pruža određenu zaštitu od UV zraka, ali sve ostale staklene površine u vrlo maloj mjeri filtriraju zrake iz ultravioletnog spektra koji su raznih valnih duljina. Prije se u znanstvenim krugovima smatralo, da su zrake koji spadaju u spektar čija valna duljina omogućuje prodiranje kroz automobilska stakla ,,sigurne”, ali su novija istraživanja dokazala da su ove tvrdnje netočne, a činjenice koje su objavljene na osnovu najnovijih istraživanja, potvrđuju, da i zrake s većom valnom duljinom štetno deluju, mada se posljedice primjećuju nešto kasnije.

Nažalost, djelovanje UV zraka u organizmu se akumulira, nagomilava i moguće je da će se simptomi pojaviti tek nakon nekoliko godina, kao rezultat doze koja se akumulirala tijekom godina. Promatranjem , kao i jednostavnim činjenicama je također moguće dokazati da štetne sunčeve zrake i kroz staklo dopiru do naše kože i očiju; sjetimo se da novine koje smo zaboravili pored prozora, poslije nekoliko dana izblijede.