Kako pripremiti auto za zimu

Nekoliko savjeta kako pripremiti auto za zimske uvjete. Planiranjem unaprijed, možeš pripremu auta za zimu pretvoriti u godišnji ritual u ime sigurnosti i dugovječnosti auta.

 

Motorno ulje tijekom zime

Vanjska temperatura utječe na unutarnju temperaturu motora, pa moraš biti siguran da je u motoru pravo ulje za zimske uvjete. Ako se temperatura spusti ispod ništice, prebaci se na rjeđe ulje manje viskoze. Ako se dvoumite, posavjetujte se u knjižici auta ili servisu.

Rashladna tekućina

Prije nego li vrijeme zahladi, budi siguran da je u rashladnoj tekućini antifriz. Za dobru zaštitu motora, pazi na omjer antifiriza u rashladnoj tekućini. Za većinu automobila, 60% antifriza i 40% vode je prava kombinacija. Pravilno podešavanje ovog omjera je važan korak u pripremi automobila za zimu.

Hladno vrijeme i akumulator

Kapacitet akumulatora se smanjuje za hladnog vremena. Stoga je nužno detaljno pregledati akumulator. Provjera kablova, tekućine i stanja punjenja su glavni dijelovi. Provjeri i datum proizvodnje i ukoliko trebaš kupiti novi akumulator, ne kupuj onaj kojemu je datum proizvodnje stariji od 6 mjeseci.

 

 

Zimske gume

Vožnja u zimskim uvjetima može biti jako teška i opasna. Postavljanje pravih guma daje znatnu prednost pri vožnji u zimskim uvjetima. Preporučljivo je postaviti zimske gume na sva četiri kotača.

Tretiranje vjetrobranae

Za najbolje rezultate u čišćenju hladne, teške zimske prljavštine, odaberite posebnu zimsku tekućinu za pranje vjetrobrana.

Zaleđeni

Brave se mogu zalediti i slomiti ključ ukoliko pokušaš silom otključati auto. U boljim dućanima se mogu naći tekućine s glicerinom za odmrzavanje brava.

U slučaju nužde

Pored paketa prve pomoći u autu, pripremi i nekoliko dodatnih stvari ukoliko zaglaviš u zimskim ra(ga)dostima: lopatu, deku, čizme, morotno ulje, tekućina za pranje vjetrobrana, antifriz, bateriju…

Zatamnjivanje stakala

Nadamo se da smo pomogli s ovih nekoliko savjeta za pripremu auta za zimu. Iako je ljeto daleko, ipak razmisli i o postavljanju folija na stakla i tijekom zime. Ne samo da može biti izvrstan poklon, nego pruža koristi koje koristiš tijekom cijele godine. Jedna od njih je smanjenje bliještanja, koje može smetati i zimi koliko i ljeti. Folije na staklima stalno štite interijer auta i putnike od UV zračenja, koje je uvijek tu i ljeti i zimi. Tamnije folije također pružaju i privatnost putnika i štite od neželjenih radoznalih pogleda na stvari u autu tijekom cijele godine.