Vodič za odabir savršene zaštitne folije

U svijetu su brojne marke zaštitnih folija koje nude razne tvrtke koje tvrde da su proizvođači. Pomoću nekih važnih činjenica pokušavamo pomoći u odabiru pouzdane i izdržljive marke u toj gužvi.

Način odabira pouzdane marke folija.

Ovih dana možete naći proizvode, ne samo na globalnom, nego i na nacionalnim tržištima, koji nužno ne opravdavaju svoju cijenu. Prosječnom kupcu može biti teško prepoznati koja bi marka mogla biti pouzdana, koja ima povijest i trajnu vrijednost. Folije loše kvalitete gube svoju učinkovitost unutar 1-2 godine ili čak nekoliko mjeseci. To ne možete vidjeti, ali obećani je učinak folija možda već izgubila. Odabir pravoga proizvoda može biti lak, postavite li nekoliko jednostavnih pitanja. Prije no što donesete odluku, preporučamo da prodavaču postavite sljedeća pitanja:

  • Tko je proizvođač te folije?
  • Je li proizvođač ili distributer član međunarodne udruge za prozorske folije?
  • Kakvi su jamstveni uvjeti koje dobivam i tko osigurava jamstvo?
  • Koje je podatke o učinku objavio distributer?
  • Tko će izvršiti montažu folija?
  • Koju vrstu certifikata dobivam s folijom?

 

Tko je proizvođač te folije?

Danas možemo govoriti o stotinama proizvođača prozorskih folija. Gotovo iza svakog ugla u Kini i Koreji možete naći nekog “proizvođača” prozorskih folija. Između tih stotina proizvođača možemo govoriti tek o oko 5-6 tvrtki koje izrađuju profesionalne folije i imaju profesionalnu opremu za proizvodnju kvalitetnih i izdržljivih proizvoda. Znate li proizvođača te marke, odmah imate i jasniju sliku proizvoda. Općenito vam sjedište tvornice može mnogo reći o kvaliteti proizvoda. Folije iz Azije ili s Dalekog Istoka mogu biti upitne kvalitete.

LLumar folije proizvodi Eastman Chemical Company. Naše su folije proizvedene u SAD, pod strogom kontrolom kvalitete.

 

Je li proizvođač/distributer član bilo EWFA ili IWFA?

Svi su glavni proizvođači folija članovi EWFA (European Window Film Association). Te su udruge istaknule etičke i kvalitetne zahtjeve prema svojim članovima kako bi mogle nuditi zajamčeno kvalitetan proizvod kupcima. Popisi članova raspoloživi su na web portalima tih udruga.

Eastman, proizvođač LLumar prozorskih folija također je član EWFA. Nadalje, distributer za jugoistočnu Europu, Gál és Társa Kft. isto je član EWFA, a pritome je predstavnik europskih distributera u Upravnom odboru.

 

Koji su uvjeti jamstva i tko ih osigurava?

Jamstvene uvjete važno je znati, ali nisu uvijek pouzdani. Može ih jamčiti marka, distributer ili proizvođač. Jamstva marke i distributera su beznačajna ako ih ne podupire tvorničko jamstvo. Marka ili distributer mogu nestati u jednome danu, kako se to već više puta događalo. Šansa da će s tržišta nestati vodeći proizvođač prozorskih folija mnogo je manja. Odaberite samo one marke, čiji su proizvođači globalno poznati, a distributer/prodavač daje tvornički podržano jamstvo!

Jamstvo za LLumar folije osigurava Eastman, 9 milijardi USD vrijedna tvrtka. LLumar distributerima se dopušta kupcima nuditi samo od tvornice preporučene jamstvene uvjete i periode.

 

Koja se vrsta tehnički podataka folija objavljuje?

Postoje obmanjujući ili nedokazani tehnički parametri koje su objavili neki od distributera. Vjerujte samo onim proizvođačima koji objavljuju tehničke karakteristike u skladu s europskim standardima EN410 i EN673, a te su reference uključene u njihove publikacije. Neki distributeri koriste IC mjerenja, što može zavaravati, jer ne postoji standardizirani način mjerenja IC transmisije ili refleksije. Proizvođač može mjeriti vrijednost IRT ili IRR u nekoj valnoj duljini koja je optimalna za njegov proizvod. Preporuča se mjerenje učinka solarne kontrole TSER (Total Solar Energy Rejection) ili SHGC (Solar Heat Gain Coefficient) uz pouzdane podatke. Pogledajte studiju koju je načinilo Sveučilište Szeged! Ako ste i dalje nesigurni pri odabiru prave folije, možete upitati treću stranku, EWFA će pomoći u potpunosti odgovoriti na sva vaša pitanja povezana s tom temom.

Sve su LLumar folije mjerene u skladu s prethodno spomenutim standardima, što je također potvrđeno u neovisnim testnim laboratorijima. Eastman, proizvođač LLumar folija ne objavljuje IC podatke, jer oni mogu zavesti i ne mogu se mjeriti prema određenome standardu.

 

Tko će izvršiti montažu folija?

Profesionalna se montaža preporuča za profesionalne folije. Provjerite je li montažer službeno ovlašten od strane proizvođača za izvođenje montaže.

Profesionalnu montažu LLumar folija provode obučeni stručnjaci, certificirani od proizvođača. Prije montaže molimo da provjerite je li montažer certificiran ili ne, tražeći certifikat od njega ili pozivom ureda lokalnoga LLumar distributera( +385 01 4444-170)

 

Koju vrstu certifikata dobivam uz instalaciju?

Certifikat sam po sebi ne čini razliku između visoko i nisko kvalitetnoga proizvoda. Ipak, ne dobijemo li nikakav certifikat, to ukazuje na foliju niske ili krivotvorene kvalitete. Slijedeći ove smjernice, možete biti sigurni da ćete doći do visoko kvalitetnoga proizvoda.

LLumar certifikate mogu izdavati samo ovlašteni partneri/montažeri.

Nadamo se da ćete biti u stanju naći proizvod idealne kvalitete čitajući ove smjernice, a za daljnje upite molimo da kontaktirate EWFA.