Navigacija : Home Često postavljana pitanja
Često postavljena pitanja u vezi sa folijama - LLumar auto-folije, folije za prozorska stakla

Često postavljana pitanja

 • Što su LLumar folije?
 • Kako djeluju LLumar sigurnosne i zaštitne folije?
 • Hoće li LLumar sigurnosna i zaštitna folija zaustaviti metak?
 • Koliku UV zaštitu LLumar solarno-zaštitna folija može ponuditi?
 • Hoće li LLumar folije iskrivljavati vizualni dojam prilikom gledanja kroz prozor?
 • Često vidim ljubičastu foliju punu mjehurića na prozorima vozila. Hoće li se isto dešavati i LLumar foliji?
 • Da li folije zahtjevaju specijalnu brigu ili način čišćenja?
 • Koliko koštaju automobilske folije?
 • Mogu li sam postaviti LLumar foliju?
 • Da li Solutia proizvodi folije koje prodaje?
 • Gdje su dostupne LLumar folije?
 • Što je "ISO"?
 • Koji bi faktor zaštite od Sunca bio za prozorsku foliju, ako se koriste iste vrijednosti kao i kod proizvođača krema za sunčanje?
 • Da li folije omogućuju IC odbijanje?

Što su LLumar folije?

LLumar folije čine veliku obitelj zaštitnih, tankih folija koje služe višestrukoj svrsi. Većini im je namjena aplikacija na staklene površine i izrađene su od poliesterskih folija najveće kvalitete i optičke čistoće, tretirane, presvučene premazima i laminirane na razne načine kroz vakuumsko metaliziranje, prskanje premaza, kemijskim bojanjem i pigmentacijom. Specijalni adhezivi i premazi otporni na ogrebotine čine foliju ekstremno izdržljivom i dobro se spaja sa staklom i ostalim materijalima. Preko 180 jedinstvenih folija koriste se u aplikacijama za vozila, za arhitektonska i stambena rješenja kako bi kontrolirali sunčevu toplinu, bliještanje, UV zračenje, te omogućili dekoraciju bojom ili uzorkom. Ostale se koriste kako bi učinile staklo sigurnijim i čvršćim, a također i da zaštite lak i boju vozila od abrazije i kamenčića. (povratak na vrh)

Kako djeluju LLumar sigurnosne i zaštitne folije?

I kod automobilskih i kod arhitektonskih aplikacija, folija, koja je dostupna u raznolikim debljinama i tonovima zatamnjenja, generalno je aplicirana na unutarnju stranu stakla, iako su dostupne i specijalne eksterne folije. U slučaju udarca ili eksplozije, folija služi za smanjenje mogućeg pucanja stakla, no ako i dođe puknuća stakla, ona čvrsto zadržava komade stakla na mjestu. Folije posjeduju iznimno snažan, montirajući adheziv koji upija energiju, a sastavljena je od slojeva poliestera koji su ekstremno visoko otporni i ne pucaju. (povratak na vrh)

Hoće li LLumar sigurnosna i zaštitna folija zaustaviti metak?

Ne postoji sigurna tvrdnja u vezi ove teme. Postoje mnogi prijavljeni slučajevi gdje se takvo što dogodilo, ali balističkih varijabli je previše za generalizaciju. Veličina, oblik, masa, brzina i putanja zrna kao i sastav stakla na kojem je izvršena instalacija čine opasnim davati precizne tvrdnje. Općenito, zrna manjeg kalibra mogu, u raznim slučajima, biti odbijena, usporena ili ponekad potpuno zaustavljena. Ali niti jedna tvrtka u industriji nije učinila korak i potvrdila garancijom tvrdnje da je njihova folija "otporna ili odbija metke", sve dok se ne definiraju kriteriji i provedu testovi koji su lokalno ili međunarodno priznati. No, znamo da specificirane LLumar folije na staklu pružaju znatnu otpornost na penetraciju, ublažavanje sigurnosnog rizika i omogućuje čvrst sklop u simuliranim uvjetima i kontroliranim testovima sa bačenom ciglom, kamenjem, čekićem, udarima eksplozivnih sredstava, sačme, sezmičkim događajima i ostacima nošenim vjetrom. (povratak na vrh)

Koliku UV zaštitu LLumar solarna folija može ponuditi?

I u automobilskim i arhitektonskim aplikacijama, LLumar solarno-zaštitna folija može zaustaviti štetne ultraljubičaste zrake od 96 do 99,9%, zavisno o specificiranoj foliji. Mnoge folije dodatno će umanjiti bliještanje za preko 90% i smanjiti probijanje solarne topline za 77%. (povratak na vrh)

Hoće li LLumar folije iskrivljavati vizualni dojam prilikom gledanja kroz prozor?

Profesionalno postavljene LLumar folije su vizualno nevidljive nakon postavljanja, te su ekstremno optički čiste. Veliki broj arhitektonskih folija spojene su sa staklom specijalnim adhezivom za nanošenje zvanim "CDF", što znači "prozirno, bez iskrivljavanja". Većina korisnika složiti će se da će vizualna oštrina često biti povećana sa LLumar folijom zbog činjenice da je smanjeno bliještanje, što uvelike smanjuje naprezanje očiju. (povratak na vrh)

Često vidim ljubičastu foliju punu mjehurića na prozorima vozila. Hoće li se isto dešavati i LLumar foliji?

Neće. Mjehurići i ljubičasta boja kod folija je znak prozorske folije niske kvalitete, čiji adheziv za postavljanje i komponente boje su se raspali. LLumar folije posjeduju garancije protiv ovoga, koristeći stabilniju i napredniju kemiju boje i/ili permanentne slojeve metala koji s vremenom ne blijede. LLumar HPR adheziv poznat je diljem svijeta zbog vlastite čvrstoće, izdržljivosti i optičke čistoće. Paradoksalno, čini se da se primjećuju jedino folije loše kvalitete, a profesionalne instalacije prolaze neprimjećene, označavajući ih kao "tvornički zatamnjeno staklo". Sve LLumar folije dolaze s tvornički potkrijepljenom garancijom nakon postavljanja od strane ovlaštenog LLumar postavljača. (povratak na vrh)

Da li folije zahtjevaju specijalnu brigu ili način čišćenja?

Ne baš. Iako nisu toliko čvrste kao staklo, LLumar folije su ektremno otporne na ogrebotine i mogu biti čišćene sa običnim kućanskim proizvodima za čišćenje, neabrazivnim papirnatim ručnicima ili tkaninama od vune. Oprez bi se trebao primjenjivati da ne dolazi do ektremnog udubljivanja tvrdim, oštrim ili metalnim objektima. (povratak na vrh)

Koliko koštaju automobilske folije?

Cijena solarne ili sigurnosne folije će varirati, ovisno o debljini, vrsti materijala, veličini vozila i lokaciji tržišta. Vaš LLumar partner omogućiti će Vam procjenu bez ikakve naplate ili obveze. (povratak na vrh)

Mogu li sam postaviti LLumar foliju?

LLumar folije moraju biti postavljene od strane profesionalnog postavljača koji pri tome koristi visoko specijaliziranu opremu i tehniku rada. (povratak na vrh)

Da li Solutia proizvodi folije koje prodaje?

Da. Samo s iznimkom sirovog poliestera, Solutia je jedina svjetska proizvodna tvrtka prozorskih folija s punim spektrom tehnologija potrebnih za svaki aspekt proizvodnje folija za solarnu kontrolu, te dekorativnih, sigurnosnih i zaštitnih folija. Više od 70.000 m2 Solutia -ovog proizvodnog prostora podređeno je izradi punog opsega svih vrsta folija. Proizvodne mogućnosti Solutia Inc -a uključuju bojanje, prskanje, metaliziranje, laminiranje i rezanje folija. Također je poznat po jedinstvenoj veličini, djelokrugu i kvaliteti vlastitog sustava marketinga, prodaje i grupama tehničke podrške koje su doslovno proširene diljem svijeta. (povratak na vrh)

Gdje su dostupne LLumar folije?

LLumar folije dostupne su kod više od 10.000 zastupnika širom svijeta. Proizvodne jedinice smještene su u S.A.D.-u i Velikoj Britaniji. S više od 50 godina iskustva, Solutia posjeduje mogućnost da izađe u susret raznolikim potrebama globalnog tržišta učinkovitije od ijednog konkurenta.

Što je "ISO"? Što znači za tvrtku (kao što je Solutia) da posjeduje ISO 9000 ili ISO 9001 certifikat?

Internacionalna Organizacija za Standarde (ISO) je svjetska federacija nacionalnih standarda 130 zemalja, čija članica je i Hrvatska. ISO je nevladina organizacija osnovana 1947. Cilj ISO-a je da promovira razvoj standardizacije i povezanih aktivnosti u svijetu, s pogledom da podupiru i olakšavaju međunarodnu razmjenu dobara i usluga i da razvije suradnju u sferama intelektualnih, znanstvenih, tehnoloških i ekonomskih aktivnosti. (Citirano s ISO-ve internet stranice) Web stranica ISO-a je: http://www.iso.ch/index.html (povratak na vrh)

Koji bi faktor zaštite od sunca bio za prozorsku foliju, ako se koriste iste vrijednosti kao i kod proizvođača krema za sunčanje?

Obzirom da Vam zaštitni faktor 15 omogućuje da boravite na suncu bez opekotina petnaest puta dulje nego koliko bi mogli biti izloženi bez korištenja losiona, izračun faktora za prozorske folije je razmjerno jednostavan. Vrijednost je uistinu velika. Ako folija omogućuje manje od 1% UV propusnost, tada bi faktor iznosio otprilike 100 i više. S 1,5% UV propusnosti, faktor je 66,66. S UV propusnošću od 2%, faktor je 50, itd. Jednostavno podijelite 100 sa postotkom UV propuštanja. Pripazite na činjenicu da podaci za Vaše UV propuštanje pokrivaju cijeli spektar UVA i UVB zračenja. NAPOMENA: Dok je ovu računalnu radnju lako izvesti, mora biti rečeno da većina dermatologa smatra da vrijednosti veće od 20 nisu značajne. Još više, te vrijednosti faktora su službeno utvrđene od stvarnih testiranja na koži sudeći po postavljenim eksperimentalnim protokolima. Nije dopustivo davati takve tvrdnje o stvarnim vrijednostima faktora bez da se takvi testovi na koži ne obave u kvalificiranom labaratoriju. (povratak na vrh)

 

Koju marku prozorskih folija izabrati?

Koju marku prozorskih folija izabrati? Postoje brojne marke prozorskih folija koje dobavljaju različite tvrtke tvrdeći da su proizvođači istih. S nekoliko važnih činjenica u tom kaosu, potruditi ćemo se pomoći Vam izabrati pouzdanu i izdržljivu marku. 
LLumar Hrvatska, Automobilske Folije Saznajte više